• darkblurbg
    Welkom bij JOPOS Techniek
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Pyrometer of warmtebeeldcamera?

infraroodcamera's
Gepubliceerd op: 26-02-2019

Contactloos temperatuur meten kan door middel van infrarood thermometers. Het gebruik van deze sensoren is echter nog niet wijd verspreid. Ik merk dat veel bedrijven wel zoeken naar zo’n oplossing, maar de infrarood sensoren gewoon niet als eerste opkomen bij mensen. In dit blog wil ik graag het onderscheid tussen camera en pyrometer uitlichten.

Heb je problemen met te hoge temperaturen? Geen idee hoe je deze kan meten? In dit blog leg ik je graag uit hoe Optris Sensoren jouw probleem kunnen oplossen. Door middel van contactloos meten van temperatuur kan je veel data verzamelen. Zonder dat je daarmee je productieproces verstoord.

1.      Wat is het onderscheid tussen camera en pyrometer?

Simpel gezegd bestaat de warmtebeeldcamera uit zeer veel pyrometers. Elke pixel van de camera heeft de mogelijkheid de temperatuur weer te geven. Door de, verwisselbare, lens van de camera wordt de infrarood straling gecentreerd naar de infrarood detector.

Onze PI640 heeft een resolutie van 640x480 pixels wat dus neerkomt op 307200 pyrometers.

Door de vaste lens op de pyrometer ben ik gebonden aan afstand en grootte van de te meten oppervlak.

Een camera daarentegen heeft:

  • Verschillende lenzen
  • Mogelijkheid tot scherpstellen
  • Door zijn Field of View een groter oppervlak te bestrijken
  • Dmv zijn, gratis, software uitgebreidere mogelijkheden

Een pyrometer kan kleiner en compacter zijn. En door zijn eenvoudige aansluiting krijg ik meteen een waarde van de gemeten temperatuur.

Deze temperatuur is ook belangrijk voor de keuze van het product

Het verschil tussen het soort pyrometer of het soort camera hangt heel erg af van de hoogte van de temperatuur. Ook kan je onderscheid maken in het soort camera/pyrometer door te kijken naar de omgeving. Door middel van vragen als welke afstand moet de sensor overbruggen? Staat er iets tussen: glas, of water? Allemaal factoren die kunnen beïnvloeden welke soort pyrometer of welke soort camera je nodig hebt?

 

Heb je dit soort afwegingen duidelijk? Of wil je hulp met het zoeken naar de mogelijkheden? Wil je meer weten over de producten, of heb je een specialist nodig om samen met jou het antwoord op deze vragen te vinden?

Mail ons: info@jopostechniek.eu of bel ons: 033 285 5714

Infraroodcamera's  Pyrometers

 

Wil je meer weten over de producten, of heb je een specialist nodig om samen met jou het antwoord op deze vragen te vinden?

Mail ons: info@jopostechniek.eu of bel ons: 033 285 5714