Vooral in de huidige tijd krijg ik vaak mailtjes of telefoontjes met deze vraag. De achterliggende vraag, kijkende naar de huidige tijd, is natuurlijk groter: kan ik een infraroodcamera gebruiken om Covid-19 te detecteren? In deze blog zal ik deze vraag beantwoorden.
Een van de coolste dingen van infraroodcamera's is dat je ze ergens op kunt richten en een visueel beeld kunt krijgen van hoe warm (of koud) dit is. Dus ... wat als die dingen mensen zijn? Is het bijvoorbeeld mogelijk om een warmtebeeldcamera te gebruiken om mensen bij een vliegtuigpoort te controleren op koorts die door Covid-19 veroorzaakt wordt?? Om deze vraag te beantwoorden is het wel belangrijk om één ding duidelijk te maken:
Thermische camera’s meten temperatuur, geen koorts.
De Wereldgezondheidsorganisatie is daar niet heel duidelijk over: ‘op zichzelf is temperatuurscreening niet erg effectief.’ Camera's moeten namelijk correct worden opgesteld en zo geprogrammeerd worden dat ze rekening houden met de omgevingstemperatuur. Als dit niet het geval is, kan dat leiden tot een vals gevoel van veiligheid.
Warmtebeeldcamera’s kunnen wel perfect gebruikt worden om contactloos en snel een verschil in temperatuur te meten. Stel er lopen twee mensen naar de camera en de één is stukken warmer dan de ander. Dit kan een reden zijn om deze verhitte persoon nader te onderzoeken. Hierin wordt een warmtebeeldcamera niet ander gebruikt dan een elektrische installatie nakijken op hot spots.
Als basis voor de effectiviteit van thermische camera's als screeningstool geldt de correlatie van de oppervlaktetemperatuur van de buitenhuid met de interne of kernlichaamstemperatuur. Als we koorts hebben meten we dat met een thermometer.
Bij en camera gaan we uit van 2 benaderingen:
Bij het crowd based screening kijken we naar het geheel in combinatie met individuen, bij individuele screening speelt absolute nauwkeurigheid meer een rol. Bij de meeste camera's is er sprake van een nauwkeurigheid van +/- 2 ° C of 2% van de aflezing. Door gebruik te maken van onze PI 450i T010 gecombineerd met onze BR 20AR-omgevingsreferentiebron is dit terug te brengen tot +/- 0,5 ° C met een betrouwbaarheidsinterval van 95%. We vergelijken het individu met een referentiebron.
Het productportfolio van Optris omvat twee infraroodcamera's speciaal voor lichaamstemperatuurmeting:
Deze T010-modellen zijn speciaal gemaakt voor deze toepassing en hebben tot 40 mK thermische gevoeligheid. Hierdoor onderscheiden deze camera’s gemakkelijk verhoogde lichaamstemperaturen.
Dus ja, ik denk dat je een IR-camera kunt gebruiken om te screenen op personen met verhoogde lichaamstemperatuur.
Dat betekent natuurlijk niet noodzakelijk dat ze Covid-19 hebben. Misschien hebben ze een gewone griep of standaard een verhoogde lichaamstemperatuur. Maar we kunnen de camera gebruiken als tool om deze mensen aan een nader onderzoek te onderwerpen. Snel een contactloos screenen, waar je maar wilt. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op. Mail naar info@jopostechniek.eu of bel ons op: 033 285 5714.
Wil je meer weten over de producten, of heb je een specialist nodig om samen met jou het antwoord op deze vragen te vinden?
Mail ons: info@jopostechniek.eu of bel ons: 033 285 5714