• Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

Pyrometer of warmtebeeldcamera?

Infrarood

Pyrometer of warmtebeeldcamera?

  • februari 20 2024
  • Luuk Post

Het meten van temperatuur op een contactloze manier is mogelijk dankzij infrarood thermometers. Hoewel het gebruik van deze sensoren nog niet algemeen verspreid is, merk ik dat veel bedrijven op zoek zijn naar deze oplossing. Toch komen infrarood sensoren niet meteen bij mensen op als eerste keuze. In dit blog wil ik graag het verschil belichten tussen een camera en een pyrometer.

Heb je last van te hoge temperaturen maar weet je niet hoe je deze kunt meten? In dit blog leg ik graag uit hoe Optris Sensoren jou kunnen helpen bij dit probleem. Door temperatuur contactloos te meten, kun je veel gegevens verzamelen zonder je productieproces te verstoren.

Wat is het verschil

Kort gezegd bestaat een warmtebeeldcamera uit talloze kleine pyrometers. Elke pixel van de camera kan de temperatuur weergeven. Onze PI640 heeft een resolutie van 640x480 pixels, wat neerkomt op maar liefst 307.200 pyrometers. De verwisselbare lens van de camera zorgt ervoor dat de infraroodstraling naar de infrarooddetector wordt gefocust. 

De voordelen van een camera zijn:

  • Verschillende lenzen
  • Mogelijkheid tot scherpstellen
  • Door zijn Field of View een groter oppervlak te bestrijken
  • Door de software heb je uitgebreidere mogelijkheden

Een pyrometer kan compacter en kleiner zijn, waardoor het eenvoudig is aan te sluiten en direct de gemeten temperatuurwaarde te verkrijgen. Deze temperatuur is van essentieel belang bij de productkeuze.

Het verschil tussen het type pyrometer en camera is sterk afhankelijk van de temperatuurhoogte en de omgeving waarin ze worden gebruikt. Factoren zoals de afstand die de sensor moet overbruggen en eventuele obstakels zoals glas of water kunnen allemaal van invloed zijn op de keuze tussen een pyrometer of camera.

Heb je deze overwegingen helder in kaart gebracht? Heb je hulp nodig bij het verkennen van de mogelijkheden? Wil je meer informatie over de producten of heb je een specialist nodig om samen met jou de juiste antwoorden te vinden?

Infraroodcamera's  Pyrometers

 

Leave Your Comment Here